Rantola Angus

Rantolan tila Sotkamon Juurikkalahdessa on sukutila, joka on toiminut vuodesta 1891 lähtien. Tilan tämän hetkinen isäntä, eli Janne Lukkari on järjestyksessä tilan viides isäntä. Tilalla on harjoitettu maidontuotantoa aina vuoteen 2002 saakka, jonka jälkeen tuotantosuunnaksi vaihtui emolehmätuotanto. Tilalla kasvatetaan ja jalostetaan puhdasrotuista Aberdeen Angus karjaa. Tällä hetkellä tilalla kasvaa 70 emolehmää vasikoineen, kuusi siitossonnia sekä viime kesän vasikat. Tällä varmistetaan jatkossakin pihvilihan tuotanto suoraan tilalta asiakkaalle.

 kuvia 062

Aberdeen angus -rotu on lähtöisin Skotlannista, jossa tiedetään kyseistä karjaa olleen jo ainakin tuhat vuotta sitten. Ensimmäiset eläimet on Suomeen tulleet vuonna 1951. Rodun liha on maailman suosituinta pihvilihaa sen maun, mureuden ja mehukkuuden johdosta. Angus-pihviliha onkin pihvilihan aatelia!

Maailmalla sitä on saatavilla ravintoloissa ja tavallisissa ruokakaupoissa. Tunnettavuus on laajenemassa Suomessakin. Ravintoloiden ruokalistoilla näkee yhä useammin "Black Angus -härän pihvejä" tai Black Angus -burgereita. Jopa Angus -painotteiset teemaviikot ovat saavuttaneet suomalaiset ravintolat.

 

 

 

Miksi Aberdeen Angus?

Usein sanotaan, että angusliha maistuu enemmän. Yksi syy tähän on lihaksen sisäisen rasvan osuus eli marmoroituminen. Marmoroituminen on lihassyiden väliin muodostuvaa rasvaa, joka sulaa paistettaessa ja lisää lihan mehukkuutta parantaen suutuntumaa ja tuoden maut paremmin esiin. Marmoroituminen yhdistettyna anguslihan luontaiseen mureuteen tekee jauhelihan syömisestäkin makuelämyksen!


Maukkaita makuhetkiä!

 

Rantola Angus on yksi Finn Angus- osuuskunnan perustajatiloista. Alla oleva video kertoo osuuskunnan tavoitteista ja
toimintamalleista joihin jokainen osuuskuntaan kuuluva tila sitoutuu.